Friss, ropogós…Mi az? Hát persze hogy HÁZI KENYÉR!

Azt hiszem abban sokan egyet érthetünk, hogy kevés jobb dolog van egy frissen sült, ropogós, meleg házikenyérnél… Arról nem is beszélve, hogy néha már kissé unalmassá vált a sima bolti kenyér. Horvátországi nyaralásunk során, azonban találtunk egy mennyei kenyeret, amit elhatároztam, hogy itthon is megsütök majd. Ez pedig nem más, mint az ISTENI HAJDINÁS-DIÓS KENYÉR!

 A kenyér története röviden annyi, hogy egy szép nyári napon, a tengerpartról visszatérve az apartmanba, nem volt semmi a hűtőben… Így hát elmentünk a boltba, és egészen véletlenül (mivel a családban senki nem beszél horvátul, így fogalmunk sem volt milyen kenyeret veszünk le a polcról) vettünk egy teljesen átlagosnak tűnő kenyeret -ekkor még mit sem sejtve arról, hogy ez nem egy átlagos bolti kenyér- Visszaérve szépen elővettük a frissen vásárolt dalmát sajtokat, sonkát és KENYERET, ami bőven lepipálta a híres horvát különlegességeket…Annyira elnyerte a tetszésünket, hogy gyorsan megnéztem a kenyér csomagolásán az összetevőket, (kisebb fordítási bajlódások után sikerült is mindent összeszedni) amint pedig hazaértünk, elkezdtem ezek alapján kísérletezni. És így született meg az a bizonyos házi kenyér!

Íme tehát a “HORVÁTORSZÁG IHLETTE HAJDINÁS-DIÓS KENYÉR” recept:

  •  260g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 150g hajdinaliszt
  • 90g dió (ez ízlés szerint lehet több kevesebb, nekünk ez a mennyiség vált be)
  • 2 ek. lenmag
  • 1 ek olivaolaj
  • fél ek só
  • 200g meleg víz
  • fél csomag szárított élesztő
  • 1 kk barnacukor
  • 95g langyos víz

(ebből az adagból, egy kb. 700 grammos kenyér lesz)

Elkészítés:

  1. Első lépésként, futtassuk fel egy bögrében a szárított élesztőt a langyos vízzel és a barnacukorral. (amíg ez felfut, vagyis már kellően habzik a teteje el tudjuk készíteni a kenyér többi részét)
  2. Mérjük ki a liszteket, sót, olivaolajat, lenmagot, majd vágjuk össze a diót, (szerintem érdemes időt tölteni vele, és késsel felaprítani, mint darálóval megőrölni, mert úgy nagyon apró lenne a dió, és sokkal jobb látni és érezni a fogunk alatt a nagyobb diódarabokat amit késsel így akkorára vághatunk, amekkorára szeretnénk) majd mehet bele a meleg víz. Most pedig jöhet a piszkos munka, a dagasztás!

  1. Mikor már elkezdett a tészta valamennyire összeállni (először úgy tűnhet, hogy kevés a víz, de ne ijedjen meg senki, ha beleöntjük az élesztős keveréket, már tökéletes lesz a massza) öntsük bele a felfuttatott élesztőt, és dagasszuk tovább, addig amíg a tészta jó ruganyos nem lesz, és összeáll egy gombóccá. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk megkelni kb.30 percig.(tipp: mielőtt magára hagyjuk a tésztánkat, érdemes alálisztezni, hogy a kelesztési idő után, könnyen feltudjuk majd szedni a tálból)

  1. Ha letelt az fél óra, jöhet egy újabb gyúrás. Jól dögönyözzük át a tésztát (ha szükséges adhatunk hozzá még egy pici lisztet) majd ismét hagyjuk magára letakart konyharuha alatt újabb 30 percre.

  1. Mikor ez a pihentetési idő is letelt, következhet az utolsó dagasztás, és pihentetés -szintén 30perc-. A kelesztések után egy szépen megduzzadt tésztát fogunk kapni,ami ilyenkor már készen áll, hogy bemehessen a sütőbe 150C-ra kb. 70 percre. Fontos, hogy az utolsó kelesztés után, már ne gyúrjuk át, hagyjuk, hogy a tészta levegősen mehessen sülni. Rakhatjuk tepsibe, vagy akár püspökkenyér formába, én egy vájlingban sütöttem, hogy kör alakú legyen, a lényeg, hogy egy kicsit olajozzuk ki a formát, amibe sütjük.

  1. Ha kisült a kenyér, vegyünk ki a sütőből, és egyből borítsuk ki a formából (mivel sütés előtt kiolajoztuk, könnyedén ki fog csusszanni bármilyen formából). Pihentessük rácson, majd mikor már nem forró, vágjuk meg, és faljuk fel! Najó, talán sok lenne egyszerre az összes… 🙂 A kenyér illata mennyei, az ízéről nem is beszélve, és zacskóban tárolva napokig puha marad.

 Remélem, hogy tetszik a recept, és egy ráérősebb napon ki is próbáljátok. Sajnos kicsit időigényes, (mivel összesen 1,5órát kel a tészta) és a kenyérsütés sokak számára bonyolultnak, és nehéznek tűnhet, de higgyétek el, hogy nem az, szerintem mindenkinek sikerülhet, a jóleső érzés, és mennyei ízek, pedig nem maradnak el!

Jó sütést Mindenkinek!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció